5 succesfactoren voor zelfsturing in je bedrijf

Steeds meer bedrijven gaan over op zelfsturing of zelfsturende teams. Maar wat is ervoor nodig om zelfsturing succesvol te maken? Belangrijke factoren voor deze veranderslag zijn de vijf V’s:

 1. Visie
  De ‘stip aan de horizon’ en de kernwaarden van de organisatie zit in de hoofden en harten van de mensen. Op basis hiervan nemen ze hun dagelijkse besluiten en spreken ze elkaar hierop aan.
 2. Verantwoordelijkheid
  Het team is verantwoordelijk voor eigen handelen, (financieel) resultaat en klanttevredenheid. Ze lossen zelf de problemen op en zorgen dat hun doelstellingen worden gehaald.
 3. Vrijheid
  Elk team heeft (binnen bepaalde kaders) de vrijheid om te kiezen hoe en wanneer men werkt. Ze bepalen hun eigen grenzen en bedenken zelf innovatieve oplossingen.
 4. Vakmanschap
  Ieder is verantwoordelijk voor het up-to-date houden de eigen (vak)kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Van elkaar leren en kennisdeling is vanzelfsprekend.
 5. Vertrouwen
  De basis voor samenwerking is vertrouwen. Ieder moet in veiligheid en met voldoende informatie en tools zelfstandig kunnen besluiten en handelen. De manager coacht en faciliteert hierin.

Meer weten over zelfsturing? Lees verder op deze site over het ‘waarom’ van zelfsturing en de valkuilen hierbij.

Hans van Groesen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *