De baas houdt innovatie tegen

Uit onderzoek van PA Consulting Group onder 800 directieleden blijkt dat 66% van de topmannen denkt dat hun onderneming alleen kan overleven door innovatie (bron; Stentor 26 april 2017). Echter slechts 25% van die groep verwacht die innovatie ook daadwerkelijk te gaan realiseren. Hoogleraar Henk Volberda bevestigd dat veel topmannen zeggen innovatie belangrijk te vinden, maar in de praktijk vooral bezig zijn met de waan van de dag.

Vooral beursgenoteerde ondernemingen worden door hun aandeelhouders afgerekend op de korte termijn. Ze kiezen liever voor efficiency en kostenbesparingen dan voor onzekere investeringen in innovatie. Initiatieven van het middenmanagement en personeel halen het vaak niet, omdat alleen plannen worden goedgekeurd die op korte termijn geld opleveren. Zo wordt elke vorm van initiatief, meedenken en creativiteit in de kiem gesmoord.

Dit staat haaks op de beweging die je bij succesvolle vernieuwende bedrijven ziet. Daar wordt juist ruimte geboden om mee te denken en creatieve ideeën uit te werken. Hier zie je een sterke lange termijn visie gericht op vernieuwing, duurzaamheid en maatschappelijke bijdrage. Men weet de ingezette koers vast te houden, ook als het even wat tegenzit. Hierdoor zijn medewerkers in staat om zichzelf te ontwikkelen én een zinvolle bijdrage te leveren aan de bedrijfsdoelen.

Vaak formeren deze bedrijven (zelfsturende) teams die verregaande bevoegdheden en verantwoordelijkheden hebben. Van deze teams wordt juist verwacht dat ze elke dag weer nadenken over verbetering en vernieuwing van de producten en de dienstverlening. Ze worden hierin gestimuleerd en gefaciliteerd. Op deze manier ontstaat een cultuur waarin kennis gedeeld wordt, waar fouten gemaakt mogen worden en waar altijd plaats is voor een goed idee.

Slimme bedrijven weten het potentieel en talent van hun mensen zo in te zetten dat ze een hoge klanttevredenheid, vernieuwde producten én een gezond rendement bereiken. Het is een kwestie van andersom denken.

Meer weten over het inrichten van zo’n organisatie? Reageer dan via deze link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *