Delegeren werkt beter dan commanderen

Deze week las ik op de site MT.nl een artikel met deze kop. Het verhaal ging over de Amerikaanse marinekapitein David Marquet, die kapitein werd van de USS Santa Fe (een onderzeeër van de Amerikaanse marine). Het schip stond bekend als een van de slechtst onderhouden schepen van de vloot, de bemanning was berucht om zijn matige prestaties en afwachtende houding.

Marquet kreeg van de marineleiding alle ruimte om zijn ideeën over leiderschap in de praktijk te brengen. En het lukte hem het tij te keren! De USS Santa Fe haalde onder zijn leiding de beste resultaten van de vloot. De bemanning was weer gemotiveerd, nam initiatief en loste zelf problemen op.

In zijn boek ‘Turn the ship around!’ heeft Marquet omschreven hoe hij hierbij één doel steeds voor ogen hield: hogere betrokkenheid van zijn medewerkers. Want betrokken medewerkers zijn proactief, hebben slimmere oplossingen en voeren beslissingen beter uit. Het zijn geen volgers meer (passief en afwachtend), maar leiders (proactief en initiatiefrijk) die zelfstandig besluiten nemen .

Marquet noemt dit het ‘leider-leider model’ en gebruikt daarbij drie sleutels:

 1. Verantwoordelijkheid
  Leg verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie. Geef je mensen specifieke doelen, maar draag geen oplossingen aan. Check hoe de zaken lopen en kijk of je ze kunt helpen.
 2. Competentie
  Zorg dat je mensen de competenties hebben om hun verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Door training en coaching leren ze wat dit betekent en wat ze hiervoor nodig hebben. Ze mogen daarbij fouten maken en ervan leren.
 3. Transparantie 
  Wees helder over het gewenste eindresultaat van het team en wat de organisatie als geheel wil bereiken. Leer ze om vanuit heldere principes zelfstandig besluiten te nemen.

Marquet was hiermee in staat om, zelfs in een traditionele omgeving als de marine,  de cultuur aan boord te veranderen en de resultaten enorm te verbeteren.

Bent u geïnspireerd door dit verhaal? Ga dan eens het gesprek met uw team. Wilt u tools hoe u dit kunt aanpakken?  Bel dan met Hans van Groesen: 06-20481455.

2 antwoorden
 1. Rinus Minkjan
  Rinus Minkjan zegt:

  Hallo Hans,

  Zou zo een blauwdruk voor effectiever parlement en regering kunnen zijn. Waarbij, zoals bekend, het parlement het hoogste orgaan is.

  Groeten,
  Rinus

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *