Help, ik zit vastgeroest in mijn job!

De afgelopen weken ben ik in contact gekomen met een grote organisatie die een afdeling gaat reorganiseren. Een groot deel van de werkzaamheden van deze technische afdeling zal worden uitbesteed aan externe partijen. Het gevolg hiervan is dat 60% van de teamleden hun baan verliest en ander werk moet gaan zoeken.

Het team bestaat uit technici, bijna allen ouder dan 50 jaar en veelal 20 tot 30 jaar werkzaam in dezelfde functie binnen het bedrijf. Een persoonlijk drama voor degenen die moeten vertrekken, maar ook een grote verandering voor degenen die mogen blijven.

Plots je baan kwijt, wat nu? Je hebt tientallen jaren in dezelfde vertrouwde functie en omgeving gewerkt. Je was loyaal en hebt je met hart en ziel hiervoor ingezet. Je hebt inmiddels een prima (boven marktconform) salaris opgebouwd. Nu moet je op zoek naar een andere omgeving en misschien wel naar ander soort werk. Je moet jezelf opeens gaan profileren. Wat is je marktpositie? Wat zijn je kansen nog? Hoe moet het verder?

Deze situatie is geen incident. Helaas zie ik op veel plaatsen dat mensen te lang op dezelfde positie blijven zitten. Bij grote veranderingen is het dan lijden en last. Uiteraard had de werknemer zich eerder moeten bedenken dat dit kon gebeuren en zich breder moeten ontwikkelen. Maar ook de werkgever vindt het vaak best dat mensen tientallen jaren op hetzelfde honk zitten. Het werkt nu goed zo, dus houden zo! Bij verandering en ontslag krijgen ze dan de rekening gepresenteerd door onrust, boosheid, gebrek aan motivatie in het team en hoge afkoop- en outplacementkosten.

Interne mobiliteit is dus in het belang van werknemer en werkgever. Samen continu werken aan  ontwikkeling en mobiliteit. Door mensen na enkele jaren van rol en taak te laten wisselen hou je ze scherp en breed inzetbaar. Je verhoogt hun betrokkenheid en het onderling begrip in het bedrijf. Je voorkomt je kokervisie en verstarring.

Mobiliteit maakt een cultuur mogelijk waarin je je team snel en flexibel kan laten inspelen op veranderende vragen uit de markt. Het verhoogt je concurrentiepositie en daarmee je rendement. En mocht de situatie zich voordoen dat je toch moet inkrimpen, dan zijn je mensen (ongeacht hun leeftijd) goed bemiddelbaar voor een nieuwe baan.

De huidige tijd vraagt om organisaties die flexibel en wendbaar zijn. Voorkom dus dat je mensen vastroesten. Vanuit beweging ben je immers wendbaarder dan vanuit stilstand.

Hans van Groesen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *