Hoe werk verandert

ADP Research Institute heeft een wereldwijd onderzoek gedaan onder werkgevers en werknemers naar werktrends en de behoeften van werknemers. Hieruit blijkt dat de werkomgeving in een hoog tempo verandert, door snelle technologische ontwikkelingen en door de nieuwe jongeren op de arbeidsmarkt.

Technologie maakt voor werkgever en werknemer een nieuwe flexibiliteit mogelijk. Herhalend werk wordt vervangen door slimme machines of kunstmatige intelligentie. De nieuwe generatie jongeren versnelt de toepassing van deze nieuwe technologie en zal voor een drastische verandering van de werkcultuur gaan zorgen.

ADP heeft de conclusies van het onderzoek opgesplitst in vijf menselijke basisbehoeften:

 • Vrijheid;
  Mensen willen controle en flexibiliteit om hun werk te doen wanneer, waar en hoe men dat wil. De mogelijkheden om mobiel te werken zullen dit steeds meer mogelijk maken.
 • Kennis;
  Mensen willen toegang tot middelen en informatie die zij nodig hebben voor hun werk. Door ‘on demand leren’ kunnen ze snel nieuwe vaardigheden ontwikkelen en hun werk in minder tijd doen.  Ze zijn daardoor ook makkelijker multi-inzetbaar.
 • Stabiliteit;
  Door het internet is vraag en aanbod van werk sneller en makkelijker bij elkaar te brengen, waardoor mensen bij ontslag weer sneller aan het werk komen.
 • Zelfmanagement;
  Door de technologie zijn medewerkers beter in staat hun productiviteit en prestaties zelf te managen. Een werkplek zonder afdelingen en hiërarchie komt steeds dichterbij.
 • Zingeving;
  Werknemers vinden hun motivatie om te werken steeds vaker in andere dingen dan alleen salaris. Ze willen graag werken aan projecten die ze zinvol vinden, die een positieve maatschappelijke impact hebben of welzijn bevorderen.  Werknemers geven de voorkeur aan werkgevers die een aansprekende missie en doel hebben.

Flexibel Organiseren is een nieuwe manier van organiseren en managen die past bij deze tijd. Ook benieuwd wat de kansen zijn voor uw organisatie? Bel dan Hans van Groesen: 06-20481455. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *