Niks doen helpt niet tegen stress

Dit is de conclusie die ik deze week las in een artikel op de site van timemanagement.nl. Hierin staan de bevindingen van neurowetenschapper Dr. Erik Scherder en organisatiepsycholoog Dr.  Kilian Wawoe over hoe onze hersenen reageren op stressimpulsen, hoe je stress kunt verminderen en wat de misvattingen over stress zijn. De belangrijkste punten uit dit artikel wil ik graag met je delen.

Wat is stress?
Stress is het verschil tussen je wil en wat je kan. Al die eisen waar je niet aan kunt voldoen is wat stress oplevert. Als je dus veel stress ervaart op je werk, ga dan na welke taken of zaken nieuw voor je zijn of die je minder beheerst.

Misvattingen over verminderen van stress.
Met de vakanties voor de deur hebben veel mensen het idee dat ze tijdens de vakantie hun werkstress  wel zullen kwijtraken. Dit is maar zeer beperkt waar. Vakantie laadt je op, maar daarna kom je weer in dezelfde stressvolle situaties terecht. Hetzelfde geldt voor remedies als ‘niks doen’, ‘bankhangen’ of ‘even wat anders doen’. Wawoe zegt hierover: “In de organisatiepyschologie weten we dat je mensen die gestrest zijn of die een burn out hebben niet helpt door ze niks te laten doen.”

Wat werkt wel tegen stress?

Scherder zegt hierover: “Omgaan met stress doe je in je brein, waar het begint en waar het ook kan stoppen”. Hij geeft de volgende tips.

  1. Muziek;
    Muziek ontspant, inspireert en regenereert de hersenen. Daarom pleit Scherder ook voor meer muziek in het onderwijs, op het werk, in ziekenhuizen en zorgcentra.
  2. Bewegen;
    Dus het tegenovergestelde van ‘niks doen’. Bewegen is niet alleen goed voor ons lijf, maar ook voor onze hersenen en het voorkomen van stress.
  3. Leren;
    Nieuwe dingen leren. Dus niet stil blijven zitten wanneer je mentaal vermoeid bent, maar juist uitdagingen opzoeken.
  4. Slapen;
    Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Doe het op tijd en doe het goed en doe eventueel een middagdutje.
  5. Stop met multitasken;
    Probeer in je planning vooral zoveel mogelijk taken één voor één op te pakken. Dan hou je je hoofd tevreden en fit genoeg om al dat werk überhaupt te kunnen uitvoeren.

Dus geniet van de komende vakantie. Neem je favoriete muziek mee, sport of wandel regelmatig, neem voldoende slaap, verdiep je in een leuk onderwerp of doe een cursus en maak eerst af waar je mee bezig bent voordat je het volgende oppakt. En na de vakantie ..……. ga hier vooral mee door.

Ik wens je een fijne vakantie en een ontspannen voortzetting van je werk erna! Veel plezier!

Hans van Groesen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *