Open bedrijfscultuur? Duuuuh!
Mark, een zeer getalenteerde en gedreven ICT ’er, zag een vacature bij een ICT-bedrijf. Hij werd aangetrokken door de ‘open bedrijfscultuur’ in de vacatureomschrijving. Mark besloot te solliciteren en werd prompt uitgenodigd voor een gesprek. Het sollicitatiegesprek verliep erg goed. Het bedrijf had een grote order binnengehaald en ze konden zijn expertise goed gebruiken. Mark werd aangenomen en ging vol enthousiasme aan de slag.
In de eerste weken viel Mark op dat er veel geklaagd werd door collega’s over de directie. Als Mark dan vroeg waarom ze dat niet direct met de directie bespraken, was steevast het antwoord: ‘dat heeft toch geen zin, er wordt hier toch niet geluisterd en als ze al luisteren dan wordt er niks mee gedaan’.
Mark stelde dit punt in een gesprek met zijn direct leidinggevende aan de orde. Tot zijn verbazing kreeg hij de reactie dat mensen nu eenmaal altijd wat de klagen hebben. Zijn chef stelde: “De directie heeft het erg druk en zijn met belangrijkere zaken bezig dan met intern geneuzel. De mensen moeten gewoon aan het werk gaan, want de productiviteit is laag en het initiatief vanuit de groep is ver te zoeken.” Toen Mark vervolgens nieuwe ideeën opperde voor de aanpak van zijn project was de reactie: ‘Leuk bedacht, maar we doen het al jaren zo en we krijgen er nooit klachten over.”
Mark kwam enigszins verward uit dit gesprek. In de daaropvolgende maanden liep Mark nog meer averij op. Hij werd geconfronteerd met heilige huisjes, verborgen agenda’s en een gebrek aan bereidheid binnen het team om belangrijke informatie te delen. Was dit het bedrijf met die open bedrijfscultuur uit de vacature waar hij voor gekozen had? Mark besloot elders te gaan solliciteren en binnen een week had hij een nieuwe werkgever gevonden.
Helaas zie ik op meer plekken talentvolle mensen vertrekken vanwege een gebrek aan communicatie, openheid en betrokkenheid in de organisatie. Het gevolg is een lage mores en productiviteit, verlies aan kennis en expertise en hoge kosten voor werving en inwerkprogramma’s voor nieuwe medewerkers.
Mijn stelling: Werk maken van je bedrijfscultuur is geen kostenpost, maar een zinvolle investering in het succes van je bedrijf voor nu en de komende jaren.
Hans van Groesen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!