Zelfsturende teams. Dat gaan we doen!

Na de zorg en de overheid lijkt nu ook het bedrijfsleven de weg gevonden te hebben naar zelfsturende teams. Steeds meer ondernemers zien dat zelfsturing kan leiden tot betrokken medewerkers, effectievere werkprocessen, innovatiekracht en betere bedrijfsresultaten.

De essentie van zelfsturing is dat verantwoordelijkheid, keuzevrijheid en beslissingsbevoegdheid verschuift van het management naar het team. Daarbij zijn vijf elementen belangrijk; Visie, Verantwoordelijkheid, Vrijheid, Vakmanschap en Vertrouwen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even makkelijk om de overgang naar zelfsturende teams te maken.

De manager zal zijn behoefte aan planning en controle los moeten laten. Heb ik wel voldoende grip op het team als ze zelf de besluiten nemen? Wat doe ik als het team een andere weg kiest? Grijp ik dan in of laat ik het gaan? Kan ik erop vertrouwen en meer afstand nemen? Ik blijf immers wel eindverantwoordelijk.

De teamleden moeten op hun beurt beslissingen nemen die ze daarvoor nooit mochten of hoefden te nemen. Heb ik wel voldoende ervaring, kennis en informatie om de juiste beslissing te kunnen nemen? Kan ik die verantwoordelijkheid en stress aan? Krijg ik het vertrouwen van mijn manager, ook als ik fouten maak?

De weg naar zelfsturing is er één van angsten overwinnen, van vertrouwen krijgen en vertrouwen bieden. Juist als het spannend wordt, zijn we geneigd terug te vallen in oud gedrag. Dan trekken managers de verantwoordelijkheid weer naar zich toe of schuiven medewerkers de verantwoordelijkheid van zich af. Als het even niet lukt zegt men: ‘Zie je wel, zelfsturing werkt niet bij ons’.

Daarom begint het proces van zelfsturing altijd met het ontwikkelen van een duidelijke visie en kernwaarden. Dit vormt de toetssteen waarop mensen hun dagelijkse besluiten nemen. Het geeft mensen richting en houvast bij het vinden van oplossingen. Door ze vervolgens te faciliteren in kennis, middelen en informatie en door ze hierin te coachen, kunnen ze stappen zetten en groeien in hun rol.

Zelfsturing is niet makkelijk, maar wel effectief. Het haalt talent en creativiteit in mensen boven. Het maakt je organisatie wendbaar, innovatief en aantrekkelijk. En dat is zeer welkom in deze turbulente en onvoorspelbare markt.

Meer weten over zelfsturing? Kijk dan verder op deze website of maak een afspraak met mij.

Hans van Groesen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *